07 Jun 2020

CARA CLEAR CARIAN DI GOOGLE ATAU FACEBOOK ANDA


Hari ini google menjadi akses penting bagi kita setiap hari. Setiap masa ada je yang kita search atau buat carian hal politik, login bank online, belian online...Sedarkah anda carian or bukaan kita setiap cari/web terutama yang peribadi dapat dipantau atau dilihat oleh Google dan Facebook! Paling menakutkan sampai website bank pun Facebook dapat tahu bila kita buka dan berapa lama kita buka. Ramai antara lagi yang belum tahu facebook boleh monitor dan track segala aktiviti yang kita buat walaupun waktu itu kita tak buka pon facebook. Bahaya kan!!

Semua aktiviti offline kita direkodkan. Contoh kalau kita buka website Maybank, CIMB, semua facebook tahu. Termasuklah berapa kali kita login dan berapa lama kita guna website. Sebab itu dipanggil sebagai “Off Facebook Activity” (OFA). Siapa sahaja boleh semak punya OFA ini, saya pun telah semak dan memang betul setiap apa yang kita search di google, safari atau chrome facebook boleh tahu oleh mereka! Game yang anda main pun mereka dapat detect.

Jadi jom kita OFF bila tahu bahaya nya hal ini. Cara nak OFF dia pun bukan susah. Follow step dibawah..kat facebook anda

1. Klik Profile Settings
2. View Privacy Shortcuts
3. Pergi Ke Your Facebook Information
4. Klik View Or Clear Your Off-Facebook Activity
5. Klik Clear History
6. Klik More Options
7. Klik Manage Future Activity
8. Tick OFF Dekat Future Off-Facebook Activity
9. Done!


**SEMOGA ANDA MENDAPAT MENAFAAT**

Tiada ulasan:

Catat Komen