20 Ogos 2018

MARI AMALKAN PERKARA YANG MUDAH DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN KITA


Kita semua akan menuju kematian dan akan bertemu ALLAH SWT..Mahu atau tidak kita semua akan menempuhinya. Maka amalan yang mencukupi perlu untuk  bekalan di alam akhirat nanti yang mana kekal selamanya..Dunia hari ini yang mencabar dan banyak dugaan menbuat kita semua jauh dari amalan baik dan jauh dari NYA..Lalai, Alpa, Sibuk dan lain lain lagi. Maka berilah waktu untuk AMALAN HARIAN yang mudah tapi perlu komitmen untuk bekalan kita semua nanti...

1. Solat Tahajud di waktu ¾ malam sekurang-kurangnya 2 rakaat & solat sunat Witir sekurang-kurangnya 1 rakaat sebelum masuk waktu Subuh.(Tahajjud merupakan jalan orang-orang yang soleh, amalan para Nabi dan Wali-wali Allah yang terdahulu. Jangan ditinggalkan)

2. Selepas Subuh, zikir 300pagi {100x [tasbih,tahmid dan takbir], 100x selawat & 100x istighfar}.

🔴 Zikir sangat penting kerana semasa kedatangan DAJJAL hanya zikir sebagai sumber makanan dan minuman. Hanya orang yang benar-benar jaga zikir shj mempunyai sumber makanan dan minuman pada waktu itu. Selainnya akan mengikut DAJJAL untuk mendapat makanan dan minuman.

3. Kemudian bacalah surah Yasin.(Allah janji segala hajatnya pada hari itu akan dipenuhi.)

4. Kemudian selepas 26 min naik matahari, solat sunat Isyraq 4 rakaat.(Allah janji akan menolong kamu menyempurnakan segala urusanmu pada hari itu)

5. Kemudian solat sunat Dhuha, boleh dilakukan bermula 20 minit selapas Isyraq (di antara jam 8-12 tghari).(Nabi SAW bersabda: “Sesiapa mengerjakan solat Dhuha 2 rakaat, dia tidak tergolong di dalam golongan orang-orang yg lalai dan lupa.” Solat Dhuha juga memudahkan urusan dan memberkati rezeki)

6. Selepas solat Zohor, bacalah surah Ar-Rahman.( Nabi SAW bersabda: “Segala sesuatu itu mempunyai mempelai, dan mempelai bagi Al-Quran adalah surah Ar-Rahman.” Surah Ar-Rahman menanam sifat syukur di dalam hati atas nikmat-nikmat Allah dan dengan amalan membaca Surah Ar-Rahman juga sangat baik untuk meningkatkan kecerdasan otak)

7. Selepas solat fardhu Asar, zikir 300 petang, {100x [tasbih,tahmid dan takbir], 100x selawat & 100x istighfar}

8. Kemudian baca Surah An-Naba’.( Nabi SAW bersabda: “ Jika kamu tahu fadhilat dan besarnya pahala membaca surah An-Naba’, maka kamu akan berhenti daripada tugas-tugas kamu, lalu mempelajari surah tersebut dan mendekatkan diri kepada Allah dengan membacanya. Sesungguhnya Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka yang mengamalkan membacanya selain dosa syirik.”)

9. Selepas solat Maghrib, solat sunat Auwabin.( Allah janji akan memberi keampunan terhadap dosa-dosa melainkan dosa syirik kepadaNya.)

10. Kemudian bacalah surah Al-Waqiah.( Allah janji sesiapa yang istiqamah mengamalkannya pada setiap malam, kebuluran & kemiskinan tidak akan menemuinya.)

11. Selepas Isya’ bacalah surah Al-Mulk.( Allah janji akan memelihara daripada azab kubur. Nabi SAW tidak akan tidur selagi tidak membaca surah Al-Mulk dan surah As-Sajdah.)

12. Setiap malam bacalah Ayatul Kursi dan “Amanar-Rasul” hingga habis. ( Sangat-sangat penting untuk melindung diri daripada pengaruh syaitan dan kejahatan)

13. Sebelum tidur, solat sunat Taubat dan tidur beradab seperti mana Nabi SAW tunjuk ajar.

14. Setiap malam apabila hendak tidur, Muhasabah diri, pohonlah keampunanmu kpd Allah diatas dosa-dosa dan bagi setiap amalan yang baik, nyatakan kesyukuranmu kepada Allah.

15. Sebelum tidur fikirkan dan renunglah (muqarabah) juga mengenai mati dan peristiwa-peristiwa selepas maut.( Muqaraba adalah perlu untuk membentuk sifat Taqwa.)

16. Setiap hari bacalah al-Quran (Tilawatul Quran) walaupun hanya satu ‘ain’.( Latihan tilawah sangat memberi kesan kepada hati. Hati yang tidak ada al-Quran seumpama hati yang mati. Pembacaan Al-Quran janganlah ditinggalkan. Hak Al-Quran adalah perlu dikatamkan dua kali setiap tahun.)

17. Setiap pagi Jumaat bacalah surah Al-Kahfi, kalau tak mampu habiskan seluruh surah, bacalah seberapa banyak yang boleh.( Allah janji ‘cahaya’ di hari kiamat dan diampunkannya diantara dua Jumaat. Nabi SAW bersabda: ‘Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya drpd bawah kakinya hingga ke langit.’)

18. Hendaklah hati & lidah sentiasa sibuk dengan berzikir didalam apa jua kegiatan sama ada berjalan, duduk atau bekerja.( Berzikirlah ‘Lailahailallah’ sebagai amalan tetap dan berkekalan.)

19. Puasa sunat Isnin & Khamis, juga puasa sunat pada hari-hari yang digalakkan dalam Islam. Untuk puasa-puasa sunat, bagi perempuan mintalah keizinan daripada suami-suami kamu.

20. Cubalah sedaya-upaya berada dalam keadaan berwudhu’.( Sabda Nabi SAW: ‘Wudhu’ adalah senjata orang-orang mukmin.’ Faedah wudhu’ sangat besar.)

21. Tatkala Haid, jangan tinggalkan zikrullah. Meninggalkan zikir akan mengeraskan hati dan melayukan cahaya rohaniah bagi hati.

22. Tetaplah dengan usaha kamu melawan hawa nafsu.( Jagalah mata, telinga, lidah dan hati. Mengumpat dan mengata-ngata orang lain adalah bencana yang sangat besar. Ia menghapuskan dan melenyapkan pahala dan kesan ibadat.)

***Amalkan sedikit demi sedikit yang mana mampu. Jangan Tinggal Semua. Semoga kita dapat amal dan sampaikan. YA ALLAH Ampunlah kami dan siapa yang membaca pesanan ini...Amin***


Tiada ulasan:

Catat Ulasan